17-02-24

gastcollege Qing Bai

burn-out

stress, overspannen en burn-out aanpakken vanuit de 5 elementen

Van spanningen, stress en vermoeidheid tot uitgeblust en opgebrand. Een burn-out heb je niet van de ene op de andere dag. Waarschuwingssignalen zijn van oranje op rood gegaan. En dan merkt de een het aan zijn gedrag en springt regelmatig uit z’n vel, terwijl de ander slecht slaapt en zich niet meer kan concentreren op z’n werk. Stress ervaart ieder op z’n eigen manier en elke burn-out is anders. Bedenk daarbij dat een burn-out echt niet altijd alleen maar veroorzaakt wordt op het werk of door omgang met collega’s.

Wat gaan we doen

In deze nascholing bekijken we stress, overspannen raken en een burn-out vanuit de theorie van de 5 elementen. Vanuit deze theorie bekeken is de combinatie van fysieke en mentaal-emotionele klachten per element verschillend. Bij elk element herken je ook specifieke triggers die uiteindelijk kunnen leiden tot een burn-out. Triggers kunnen bijvoorbeeld ongunstige werkomstandigheden en persoonlijkheidsfactoren zijn. Zo krijgt bijvoorbeeld een persoon met een disbalans in het Houtelement eerder stress doordat plannen niet lukt en de deadline eraan komt.

Stapsgewijs bespreek ik casussen uit de praktijk met uiteenlopende pathologie. Zo vertaal je een anamnese naar een diagnose. En op basis daarvan stel je een behandelplan op voor fysieke en mentaal-emotionele klachten. Daarin is de puntkeuze afgestemd op de disbalans in dat specifieke element.

Kenmerkend voor deze nascholing is de heldere structuur en de praktische inhoud die zich direct leent voor toepassing in de praktijk. Je leert hoe je mensen met stress- en burn-out klachten begeleidt naar veerkracht en plezier in de dingen die ze doen. Door gebruik te maken van casuïstiek en interactieve werkvormen sluit de lesstof goed aan bij jouw werk als acupuncturist of shiatsu-therapeut.