29-10-23

gastcollege op Qing Bai

divergente trajecten: de behandeling van chronische zintuigklachten

Je ruikt de geur van het vers gemaaide gras. Proeft de bittere smaak van koffie. Ziet de prachtige kleuren van de zonsondergang. Geniet van de aanraking van je geliefde. Zintuigen zijn onze verbinding met  de omgeving.  Dat is zo vanzelfsprekend dat we er niet over nadenken. Pas als  zintuigen hun werk niet meer goed doen, merken we welke belangrijke rol ze hebben. En het wordt pas echt vervelend als de klachten van niet goed functionerende zintuigen chronisch worden. 

Jing bie of divergente trajecten zijn een onderdeel van het meridiaanstelsel en worden gebruikt in de behandeling van chronische klachten. In deze nascholing zoomen we in op de jing bie en de behandeling van veelvoorkomende chronische zintuigpathologie. Denk aan: bijholteontsteking, oorsuizen, doofheid, wazig zicht en een droge mond. Huidklachten komen tijdens deze nascholing niet aan bod. 

In deze nascholing leer je:

  • wat de algemene functie van de jing bie is;
  • hoe je de diagnostische middelen (anamnese en hara diagnostiek) toepast om te bepalen of de pathogeen zich bevindt in de jing bie;
  • hoe je een behandelplan opstelt voor het behandelen van zintuigklachten met de jing bie;
  • welke behandeldoelen er zijn als je gebruik maakt van de jing bie;
  • en welke acupunctuurpunten je in de behandeling kunt gebruiken.

Kenmerkend voor deze nascholing is de heldere structuur en de praktische toepassing in de praktijk. Je leert hoe je de jing bie als onderdeel van het meridiaanstelsel kunt gebruiken. Casussen uit de praktijk met uiteenlopende pathologie worden stap voor stap besproken en de gemaakte keuzes toegelicht. Zo kun je een anamnese vertalen naar een diagnose. En op basis daarvan maak je een behandelplan. Door gebruik te maken van casuïstiek en interactieve werkvormen sluit de lesstof  naadloos aan bij jouw werk als acupuncturist.