16-03-24

gastcollege Qing Bai

xi-cleft punten

fysieke en emotionele blokkades begrijpen en bewegen 

Blokkades begrijpen en in beweging brengen

Als je dagelijkse bezigheden, zoals iets pakken uit het keukenkastje of staand eten koken, ineens niet meer vanzelfsprekend zijn, dan kan je wereldje heel klein worden. Hardnekkige pijnklachten belemmeren je om je vrij te voelen en te doen wat je wilt.

Xi-cleft punten zet je in bij acute klachten waaronder pijn, en zeker ook bij hardnekkige emotionele blokkades. Door het wegnemen van de blokkades verdwijnt de pijn en resoneert de patiënt gemakkelijker met ming, de bestemming. Het gebruik van xi-cleft punten maakt jouw behandeling persoonsgericht en effectief. Resoneren met ming gaat zoveel makkelijker wanneer je vrij kan bewegen!

Het programma

In deze bijscholing leer je alles over de pathologie van klachten, de reden dat acute klachten chronisch worden en hoe je dit effectief behandelt met de xi-cleft punten. Je krijgt uitleg over de 12 xi-cleft punten op de hoofdmeridianen (jing luo) en de 4 xi-cleft punten op de extra meridianen (qi jing ba mai). We bespreken specifieke lichamelijke en psychosomatische klachten in relatie tot de functie van de meridiaan en de xi-cleft punten.

Aan het eind van dit college zijn de volgende doelen behaald:

  • Je kent de naam en de oorsprong van de xi-cleft punten zoals beschreven in de klassieke teksten;
  • Je kunt de relatie leggen tussen de lichamelijke en mentaal-emotionele klachten die het xi-cleft punt behandelt, de meridiaan waarop het punt zich bevindt, de zang of fu en het element waartoe het punt behoort;
  • Je begrijpt wanneer je xi-cleft punten gebruikt worden op de yin– en yang-meridianen.
Aan de hand van interactieve werkvormen en casuïstiek leer je hoe xicleft punten onderdeel uitmaken van ons innerlijke landschap. Na dit college kan jij deze puntgroep direct praktisch toepassen binnen jouw behandelmethode.