28-10-23

gastcollege Qing Bai

luo-vaten: de opslagplaats voor pathogenen

klinische toepassing voor fysieke en psychosomatische klachten 

Het meridiaanstelsel is als een reeks barrières die als doel hebben om de diepere penetratie van pathogene factoren te voorkomen. Lukt het de tendinomusculaire meridianen niet om de pathogeen buiten te houden of gaat het om een interne pathogene factor, dan komen de luo-vaten of de divergente trajecten in actie.

In dit college zoemen we in op de luo-vaten. Het luo-vat probeert de pathogeen latent te houden totdat het lichaam de mogelijkheid heeft om de pathogeen uit het lichaam te verwijderen of latentie niet meer behouden kan worden. En bij dat latent houden, speelt bloed een belangrijke rol. Ieder van ons herkent de spider-vaatjes. Pathogenen, waaronder dus ook ervaringen en emoties worden zo opgeslagen, tot het moment dat we er beter mee om kunnen gaan. Het systeem geeft ons de tijd om onze middelen te verzamelen, de latentie los te laten en de uitdagende ervaringen en emoties aan te pakken.

Leerdoelen:

  • je kent de achtergronden van de luo-vaten zoals beschreven in de Ling Shu en Su Wen;
  • je kent het verloop van de 16 luo-vaten;
  • je kent de functies van de luo-vaten;
  • je weet hoe je pathologie van de luo-vaten kunt herkennen en behandelen;
  • je verdiept jou begrip van latentie en de associatie met emoties;
  • je kunt de luo-punten gebruiken voor fysieke en psychosomatische klachten.
Kenmerkend voor deze nascholing is de heldere structuur en de praktische toepassing in de praktijk. Je leert hoe je de luo-vaten als onderdeel van het meridiaanstelsel kunt gebruiken. Casussen uit de praktijk met uiteenlopende pathologie bespreek ik stap voor stap en de gemaakte keuzes licht ik toe. Zo kun je een anamnese vertalen naar een diagnose. En op basis daarvan stel je een behandelplan op voor de fysieke en psychosomatische klachten. Door gebruik te maken van casuïstiek en interactieve werkvormen sluit de lesstof nauw aan bij jouw werk als acupuncturist of shiatsu-therapeut.