Het maakt mij niet uit wat je doet, maar doe iets!

Je ergens in vastbijten omdat je boos bent, koppig bent, onmacht voelt, of verbitterd en vastberaden een doel nastreeft (waarvan je eigenlijk ook weet dat het niet reëel is), piekeren over alles wat je moet doen of over de hulp die je eigenlijk had verwacht te krijgen. Talloze voorbeelden die laten zien dat er geen beweging meer is, je zit vast. En dan zeg ik: Tijd om het uit te spugen of door te slikken!

In mijn praktijk, waarin ik gebruik maak van coachingstechnieken en de acupunctuur, zie ik bij dit soort situaties vaak kaakklemmen en knarsen, ook wel bruxisme genoemd. Het blijkt dat vrijwel iedereen dit wel eens doet en 5-20% van de mensen is een echte knarser of bijter1. In het gesprek kunnen we blijven praten over het symptoom, maar als er mogelijk een psychosomatische oorzaak is, dan is het zaak om de kern bloot te leggen, zodat je je bewust wordt van hetgeen je doet. Wat is de aanleiding? Waar doet het je aan denken? Wat dacht je? Wat voelde je en waar voel je dat in je lichaam? Ik ben nieuwsgierig! Wie ben jij?

Als je je kaken op elkaar houdt, gebeurt er niets. Ik ondersteun met mijn behandeling mensen om uit te spreken wat ze echt willen en welke behoeftes ze hebben. Kortom: uitspugen of doorslikken. Deze acupunctuurpunten, met hun locatie op en rondom de kaak, helpen daarbij. Er kunnen dus verschillende redenen zijn waarom iemand knarst of bijt en dat bepaalt ook de keuze van het acupunctuurpunt.

Is iemand blijven steken in een beslissingsproces en nu volledig geblokkeerd, dan kan het punt Galblaas 12 wangu vastgelopen in het hoofd beweging creëren. De Galblaas speelt een belangrijke rol in het beslissingsproces, zodat er daadwerkelijk een besluit genomen wordt en dat geeft beweging. De nekspieren en pezen kunnen bij Galblaas 20 fengchiwindvijver zo aangespannen zijn dat er sprake is van een musculair pantser. En dat kan zich uiten in kaakklemmen. Door dit pantser is het contact tussen hoofd en lichaam onderbroken en leeft de persoon in het hoofd. De planning komt niet overeen met de realiteit en de persoon is verstijfd en koppig. Galblaas 20 zorgt voor de frisse wind! Is dit nu echt reeël om te willen bereiken? Herkauwt iemand telkens zijn problemen door te blijven piekeren of elke keer over hetzelfde onderwerp te praten, dan kan Maag 6 jiache draaischijf van de kaak ingezet worden. Het punt ondersteunt de vertering op shen-niveau. Een draaischijf draait en beweegt dus! En tenslotte helpt Maag 5 daying het grote welkom heten, om uit te spreken welke behoeftes er zijn en ondersteunt bij het toelaten van mensen die kunnen helpen om die behoeftes te vervullen.

In mijn vak werk ik met het prachtige innerlijke landschap van de mens en alle mogelijkheden die de acupunctuurpunten te bieden hebben. En dus bespreek ik met mijn cliënten de opties: Spuug je het uit of slik je het door?

1. Shety, S., Pitti, V., Satish Babu, C.L., Surendra Kumar, G.P., Deepthi, B.C.; Bruxism: a literature review; J Indian Prosthodont Soc. 2010 Sep; 10(3): 141–148. Published online 2011 Jan 22. doi: 10.1007/s13191-011-0041-5

bronvermelding

Wiseman, N., Ellis, A., Boss, K. (2012) , Grasping the Wind, New Mexico, Paradigna Publications, p.60-62, 262-263, 268-269

Müller, J.V. (2001), Den Geist Verwurzeln, München, Duitsland, Verlag Müller und Steinicke, p. 63-65; 234, 238

Jarret, L.S. (2003), The clinical Practise of Chinese Medicine, Stockbridge, United States, Spirit Path Press, p. 514, 525-526, 613-614