Akabane

Akabane: diagnostiek en behandeling van de tendinomusculaire meridianen  

‘Ja hoor, werkt het zo snel? Ik voel helemaal geen pijn meer.’ Vol verbazing kijkt ze mij aan. Half overeind gekomen, kijkt ze naar haar tenen.  

Al meer dan een jaar heeft ze continue pijn in haar rechter been: pijn in haar knieholte en dat trekt recht door haar bovenbeen naar haar bil. De fysiotherapeut heeft haar doorverwezen naar de neuroloog. Op de MRI-scan niets te zien. Toen weer fysiotherapie en osteopathie. Maar de pijn blijft. En nu ligt ze op de behandelbank in mijn praktijk.  

De twee voorgaande behandelingen heb ik de divergente meridiaan van de Blaas en de Blaas-hoofdmeridiaan behandelt. Waaronder het xi-cleft punt BL-63 waar ik allemaal oppervlakkige bobbeltjes voelde. De pijn is al veel minder, maar ‘er hangt nog wat’.  

En dus ga ik verder op onderzoek uit. Ik vermoed dat er stagnatie is in de tendinomusculaire meridiaan (TMM) van de Blaas. Tijd voor Akabane! Deze diagnostische methode gebruik ik om te beoordelen of er een verstoring is een van de TMM. Alles wijst er bij haar op dat er qi stagneert in de TMM van de Blaas.  

Met mijn rokende wierookstokje beweeg ik, eerst rechts en dan links, heen en weer over BL-67 het jing well punt. Ik tel hoevaak ik heen en weer bewogen heb voor ze heet roept. Rechts tel ik 12x en links tel ik 37x. Hebbes! Hier klopt iets niet. Bij een verschil van 30% of meer is er sprake van een disbalans.  

De vereenvoudigde versie voor de behandeling is beschreven door Worsley. Tel hoevaak je met je rokende wierookstokje heen en weer moet over het jing well punt voordat de persoon heet roept. Vergelijk links en rechts. Prik dan het luo-punt aan de zijde met het hoogste getal en tonifieer het bijbehorend shu-punt.  

En dus ga ik op zoek naar het luo-punt BL-58 op haar linkerbeen en naar BL-28 het shu-punt van de Blaas. Ik plaats de twee naalden en maak ondertussen de nodules in het verloop van de Blaas-meridiaan los. Nog geen 10 minuten zijn er om. Naalden eruit, wierookstokje in de hand en ik tel opnieuw. Heet roept ze rechts na 11x en links na 10x. Ik vraag haar hoe de pijn in haar knieholte, bovenbeen en bil is. ‘Pijn? Ik voel helemaal niets!’  

Deze diagnostische methode en behandeling van de TMM kun je altijd toepassen als er een disbalans is in de TMM tussen links en rechts. Pijn is het meest voorkomende symptoom waar Akabane voor wordt gebruikt. Ik beschrijf hier de vereenvoudigde versie die ik al jaren met succes toepas. Zo kun je in elk geval er direct mee aan de slag.