Maag 15 het kamerscherm

‘Ik kan niet meer.’ Haar handen ondersteunen haar hoofd terwijl ze leunt op mijn bureau. Ze is moe, maakt zich veel zorgen om haar kinderen en kleinkinderen. En dan heeft ze de afgelopen maanden ook nog meerdere dierbaren begraven. Het is op. Ze wil rust.

Als ik haar vraag welke lichamelijke klachten ze heeft, noemt ze als eerste hoesten. Ze hoest slijm op en is sneller kortademig.

Aarde en Metaal, hun relatie staat onder druk. Ik kies voor Maag 15, het kamerscherm. Als ik haar uitleg hoe het punt heet en wat het doet, moet ze lachen. ‘Zet je ‘m stevig neer?’

Maag 15 ligt in de Bovenste Warmer en beschermt de ‘kamer’, de plek waar de Longen en het Hart liggen. De Milt en Maag hebben moeite om het voedsel, de indrukken en gedachten te verwerken. Het slijm dat overblijft, komt in de Longen terecht. Maag 15 helpt dit op te lossen door de digestieve functies van de Milt en Maag te activeren.

Daarnaast verdeelt het kamerscherm een ruimte in tweeën en geeft het gevoel van een privésfeer. Het biedt bescherming en helpt haar om zich van de verhalen en zorgen van anderen te kunnen afgrenzen. Ze is emotioneel zo betrokken met de mensen om haar heen, dat er geen plaats overblijft voor haar eigen behoeften. Achter haar kamerscherm kan ze tot rust komen, ze is even niet zichtbaar. Wil ze contact maken, dan steekt ze gewoon haar hoofd om de hoek van haar scherm. Een keuze hebben om contact te maken of even niet: dat geeft haar rust.